Няма кой да ни защити, ако Русия ни нападне

Над половината от германците, италианците и французите се обявяват против задействането на чл. 5 от договора за НАТО за използването на военна сила, ако съюзничка от пакта бъде нападната от Русия. Това показва допитване на американския изследователски Център Пю, на което се позовават “ЕК Обзървър” и “Уол стрийт джърнъл”. Проучването е направено през април-май 2015 г. в  8 страни от НАТО – Великобритания, Германия, Испания, Италия, Полша, Франция, САЩ и Канада.

Над 50 процента от анкетираните в Германия, Италия и Франция са против оказването на военна помощ на страна от алианса, ако бъде нападната от Москва. В Германия броят на анкетираните с подобна възглед стига 58 на сто, в Италия той е 51 на сто, отбелязва “ИЮ Обзървър” в анализа си “Недостиг на обществена подкрепа за натовската солидарност”.

На другия полюс за САЩ, Канада, Великобритания, Полша, където над половината от анкетираните подкрепят натовската солидарност. В САЩ техният брой достига 56 на сто.

Член 5 от Северотлантическия договор, подписан през 1949 година, казва, че “нападение срещу една или повече страни в Европа и Северна Америка трябва да се разглежда като нападение срещу всички членове”.

В същото време значително мнозинство от анкетираните във Франция, Германия Италия, Испания и Великобритания смятат, че САЩ трябва да прибягнат до сила срещу Русия, дори техните държави да не направят това.

“Ние смятаме, че това е реален проблем за бъдещето на НАТО. При това ние виждаме, че в Германия за две години подкрепата за НАТО е спаднала от 59% на 55 процента”, твърди пред “Уол стрийт джърнъл” Кети Симънс, една от авторките на изследването.

“Това определено е предизвикателство за лидерите, които се опитват по някакъв начин да замажат различията между своите държави. Те ще трябва сериозно да поработят, за да доведат обществото до единно мнение”, добавя социоложката.

На свой ред The Wall Street Journal прави следния извод: въпреки засилването на напрежението между Русия и Запада, настроенията сред народа в момента са далеч от “смъртно-опасната враждебност” от времето на Студената война.

БЛИЦ


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4