Почина Винету

Почина Винету

Пиер 3

Френският актьор Пиер Брис, известен с ролята си на Винету, почина в болница в събота след тежка пневмония. Брис е издъхнал в ръцете на жена си, съобщи адвокатът на 86-годишния актьор. Миналата година той се премести в Германия, в Гармиш строеше вила.

“Моите щастливи ловни полета се намират в Германия”, признава Брис.  Винету е ролята на живота му. Той се снима в общо 11 ленти по романите на Карл Май. Първата му изява е през 1962 г. във филма “Съкровището на Сребърното езеро”.

Актьорът защитава идеалите и ценностите на свободата, човешкото достойнство и толерантност. Това е и причината той да играе ролите на най-известните индианци в продължение на почти 40 години. Дълго време Брис живее в ловна хижа близо до Париж, но заради германската си съпруга си взима и къща в Гармиш.

 

Пиер 1

Живот като на кино

Животът на Пиер е интересен и драматичен като на кино. Едва 19-годишен се записва доброволец във френската армия и се включва във войната в Индокитай (1946-1954 г.). Завръща се невредим, въпреки че бойната му част попада на мина по време на патрул и той е изхвърлен от експлозията. След това служи като парашутист във войната в Алжир. Започва като taxi boy (платен танцьор, но не стриптийзьор) във френското кабаре La Nouvelle Ève (Новата Ева). Моли френска приятелка, певица и танцьорка, да го представи за хомосексуален, за да не бъде тормозен от богатите и разглезени мадами, които са го обграждали. След начинанията си като фотомодел и танцьор избира актьорството.

Приятел е с легендата Ален Делон, двамата даже физически си приличат, но Брис никога не достига неговата слава. Заминава за Италия и Испания, където участва в много приключенски и филми за пирати, играе в телевизионни сериали, както и в театрални постановки.

През 1962 г. най-сетне го спохожда успехът. По време на филмовия фестивал в Берлин продуцентът Хорст Вендланд му предлага ролята на индианеца Винету. Брис приема и се превръща в истинска звезда в Германия. От 1962 до 1968 г. взима участие в 11 западногермански уестърн адаптации по романи на немския писател Карл Май – „бащата” на Винету. В лентите си партнира с Лекс Баркър (7 филма), Стюард Гренджър (3 филма) и Род Камерън (1 филм), които играят „белите” персонажи. Брис става част и от спектакъл на живо с тази емблематична роля.

Сред по-известните филми с участието на Брис са „Огледалото с две лица” (1958), „Съкровището на Сребърното езеро” (1962), „Винету” (1963), „Олд Шетърхенд” (1964), „Винету – червенокожият джентълмен” (1964), „Златната богиня на Рио Бени” (1964), „Винету-последният изстрел” (1965), „Винету и Олд Файърхенд”(1966), „Винету – Долината на смъртта” (1968), „Завещанието на Винету” (1998).

ARD/WDR LEGENDEN, "Pierre Brice", am Sonntag (29.04.12) um 15:30 Uhr im ERSTEN. Gemeinsam mit seiner Frau Hilla lebt er auf einem idyllisch gelegenen Gutshof in der Nähe von Paris. Dort lässt er sein erfülltes Leben mit allen Höhen und Tiefen in langen Gesprächen noch einmal Revue passieren, er öffnet sein Privatarchiv voller Erinnerungen. © WDR/Avanti Media, honorarfrei - Verwendung gemäß der AGB im engen inhaltlichen, redaktionellen Zusammenhang mit genannter WDR-Sendung bei Nennung "Bild: WDR/Avanti Media" (S2). WDR Presse und Information/Bildkommunikation, Köln, Tel: 0221/220 -7132 oder -7133, Fax: -777132, bildkommunikation@wdr.de

Любопитно проучване показва, че френският актьор е сред най-популярните личности в Германия. Дълго време почти неизвестен на широката френска публика, Пиер Брис олицетворява за Германия, Австрия и Скандинавия това, което е американският актьор Еди Константин през 50-те години на миналия век за Франция.

Опитва се да избяга от сянката на Винету в тв сериала от 1976 Star Maidens, и в няколко други филми за голям екран. Влиза в ролята на Зоро в италианския Zorro contro Maciste (1963).

Телевизията му предлага възможността да влезе в контакт с френската публика. Той е, редом с Мари-Жорж Паскал, Жерар Шамбр и Патрик Верд, един от героите в сериала Le Dessous du ciel (Под небето), излъчен през 1974. През 1990 г. си партнира с Ани Корди в Orages d’été, avis de tempête (Летни бури, предупреждение за бури).

Любопитен момент от артистичната му кариера са и певческите опити. С помощта на композитора Мартин Бьотчер Брис дори успява да издаде няколко сингъла и албуми.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4