Началото на края на ерата Блатер във ФИФА

Америка и Европа атакуваха милиардната корпорация, Африка и Азия спасиха статуквото засега…

МИШЕЛ ПЛАТИНИ ДОПУСНА БОЙКОТ НА СТРАНИТЕ ОТ УЕФА НА СЛЕДВАЩОТО СВЕТОВНО ПЪРВЕНСТВО

Футболът в днешно време е много повече от спорт, много повече от бизнес, а футболните структури на най-високо ниво са много повече от просто ‘зависими’ или просто ‘корумпирани’. Като повечето мулти-национални и мулти-милиардни организации, ФИФА и нейните служители имат статут на недосегаеми, а властта им дава множество ВИП привилегии и контакти, с които е лесно да се злоупотреби. В същото време те много лесно оставаха в сянка и извън общественото влияние – сега, след 4 годишно разследване, случайно или не – точно в навечерието на изборния конгрес на ФИФА, властите в САЩ подеха мащабната си обвинителна акция, стигнала до ниво вицепрезиденти. Имената им – както досега – не са най-важните, защото на това ниво в управлението и след толкова много години на власт – принципите на всичките са ясни.

Но кой поде обвинителната офанзива срещу първите мъже във футбола? Една жена, която заема позицията си на министър на правосъдието на САЩ от едва 1 месец – Лорета Линч. А едно от нейните главни основания – висши чиновници на ФИФА са използвали американски банки за корупционни схеми.  Въпреки че атаката към ФИФА идва от една страна без особени постижения, тя среща подкрепата от много страни и най-вече на безпристрастните футболни фенове, които отдавна считат организацията за корупционно прогнила и действаща единствено като търговско дружество, каквото всъщност не е. Разбира се, има и защитници, като най-голямо впечатление направи изявлението на руския президент Владимир Путин, който каза, че “Това е поредния просташки опит на САЩ да разшири своето влияние” – но тук се застъпват и политическите измерения на футбола, а и факта, че именно Русия бе избрана при странни обстоятелства за домакин на Финалите през 2018 г. (четете по-долу).

Някои от най-големите скандали в ерата “Блатер”

2001
Маркетинговата компания I.S.L. – основен партньор на ФИФА – фалира с дългове от над 100 млн. долара, поставяйки ФИФА във финансова опасност. Тогава – в края на първия мандат на Блатер – се разчу за десетки милиони долара, дадени като рушвет на чиновници по търговски сделки с I.S.L, но властите в Швейцария и разследването на ФИФА не доказват “криминално или морално нарушение”.

2002
Обвинение на главния секретар на ФИФА – Мишел Зен-Руфинен – лично към Блатер за лошо финансово управление, конфликт на интереси и злоупотреба с власт. Скандалът отново приключва с вътрешно разследване в организацията, недоказващо нищо… и оттеглянето на Зен-Руфинен.

2002
Огромни скандали и недоволство сред феновете във връзка с провеждащото се Световното първенство по футбол през 2002 г. заради тенденциозната подкрепа към съ-домакина Южна Корея.

2004
Етичен кодекс на ФИФА – приетият документ изчиства понятието “етични правила”

2006
Лъсва схемата на Джак Уорнър за билети за Световното първенство в Германия, която му докарва над 1 млн долара (чрез свързана с него туристическа агенция). ФИФА оневинява Уорнър, като просто изказва “неодобрение” към неговото поведение.

2010
Едновременното определяне на домакинствата за Световните първенства през 2018 г. и 2022 г. в Русия и Катар и множеството обвинения за предопределеност на избора, корупционни практики и зависимости, взаимна подкрепа и т.н. Дори журналисти хванаха представителите на Нигерия и Таити в готовност да изтъргуват своя глас… ФИФА отново прави разследване със заключението, че докато са се случвали нередностите от етична гледна точка, то те не са повлияли на крайното решение.

2011
Серия от комични коментари на Блатер относно гей-феновете, планиращи да пътуват до Катар, въздържайки се от сексуални дейности, относно предложението за повишаване на интереса към женския футбол, като се наложат по-тесни шорти, относно омаловажаването на расизма във футбола и др.

Цялостното провеждане на кампаниите на кандидатите за нов президент на ФИФА, сред които Луис Фиго и Давид Жинола, както и на самия вот, където ролята на принц Али бе просто да симулира опозиция, подсказват предопределеност в избора и безнадеждната тромавост и корупция в най-висшия футболен орган, но най-важното – показват парадната роля на изборите. Въпреки това реална опозиция не липсва, но по неписаните закони на институцията, тя остава кулоарна и въпреки това гласът на недоволните се чу най-вече чрез президента на УЕФА Мишел Платини, който директно заплаши с крути мерки ако Блатер отново спечели – с бойкот на следващото СП и други (които ще бъдат обсъдени на скорошната среща на УЕФА в Берлин).

Изходът: Сеп Блатер ще бъде поставен пред дилемата да се откаже от поста си срещу заличаване на всевъзможните улики срещу него или … да бъде поставен под безпрецедентен за неговото 17 годишно управление непрекъснат вътрешен, медиен и институционален натиск, който в крайна сметка ще доведе до същия резултат. Още повече, че текущото разследване от властите в САЩ не е единствено, а има и продължаващо разследване от швейцарските власти във връзка с корупционни практики при избора на домакини на СП за 2018 г. и 2022 г. А още незавършил шума около ареста на сподвижниците му, избухна нов скандал за предполагаемата любовница на Блатер – 49 годишната Линда Барас и разкритието на швейцарските медии за присъствието й в хотелската му стая. И както самият г-н Блатер каза, когато обяви, че това ще бъде последният му мандат начело – със сигурност предстои разширяване на бурята във ФИФА през следващите седмици и месеци. Но завърши по философски и по начин, който ще се коментира дълго, победната си реч:
“Ние не се нуждаем от революции, а от постоянна еволюция. Времето е плосък кръг. Аз съм със вас. Някои ще кажат от много време, други ще кажат – прекалено много. Но какво представлява времето? Казвам, че моето време във ФИФА беше прекалено кратко.”

Предстои интересна развръзка, като със сигурност бе поставено началото на края на управлението на Блатер, неговото обкръжение и неговата политика!


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4