Бездарен клип с холивудски звезди рекламира България

Бездарен клип с холивудски звезди рекламира България

Холивудските звезди Силвестър Сталуон, Антонио Бандерас, Салма Хайек, Ейдриън Броуди и Джейсън Стейтъм неволно са завлечени в скандално тъп клип за България. Видеото е поредният нелеп опит страната ни да бъде рекламирана като туристическа дестинация. И този път в дъното на аматьорската изява е министърът на туризма Николина Ангелкова- Преди няколко месеца “Галерия” алармира за пошлото театро, която същата тази госпожа измисли в центъра на Париж, а да покани туристи в родината ни. Тогава в непосредствена близост до Лувъра Ути Бъчваров развъртя черпака в огромен казан, в който имало от храните на траките, а наперени момичета в народни носии раздаваха боб, баници и лютеница на слисаните французи. Да имаш възможност да използваш Бандерас, Сталоун и Стейтъм и да се провалиш. се изисква особен “талант”, коментират възмутени зрители на клипа. Холивудските звезди разказват за своите преживявания, докато снимат продукции с “Ню Бояна Филм Студиос”. Филмовата компания обяви, че прехвърля безвъзмездно правата на лентата на Министерството на туризма и видеото може да бъде използвано за популяризирането на страната ни като туристическа дестинация. Новият клип обаче буквално взриви духовете в социалната мрежа.

И причина за това не са холивудските звезди, които говорят със симпатия за страната ни и безспорно сами по себе си са прекрасна реклама, а фонът от мрачни и безсмислени кадри. Няма нито една автентична картина от многобройните природни красоти на България, а камерата минава през тъмни гори, очукани софийски кооперации, каменни кариери, разрушен завод, олющена джамия. Всичко е зимно, сиво и студено.

“Само кинаджии могат да разберат видеото”, “Клипът е не по-малко тъп от логото на България през 2013”, “За малоумни ли ни взимат”, Нивото е художествена самодейност”, “Сталоун се появява с барета на фона на бойно поле, а казва: “България е мястото!” Твърде двусмислено, да не кажа стряскащо!”.

Напук на иронията и всеобщото мнение, че лентата е поредният туристически гаф, министър Ангелкова е повече от доволна. “С този клип променяме начина, по който искаме да се възприема и промотира страната ни”, смята тя. По думите й видеото показвало тясната връзка между туризма и киното, с което се надявала да привлече по-голямо внимание.

Според някои наблюдатели от компанията “Бояна Филмс” се надяват да получат данъчни облекчения и затова ухажват кабинета. Това за пореден път показва, че няма безплатен обяд и рано или късно Ангелкова ще бъде натискана да плати сметката. А дали от това има интерес България, е друг логичен въпрос.

Борис КРУМОВ, в. “Галерия”

About Author