Жители на „Лозeнец“ си искат трамвая

Жители на „Лозeнец“ си искат трамвая

Жителите на столичния квартал „Лозенец“ блокираха булевард „Арсеналски“ в знак на протест. Те се обявиха за незабавно връщане на трамвай №6, който от две години е спрян. Гражданите не искат и да чуят той да бъде заменен от друг вид превоз.

„Протестът има две искания – по никакъв начин трасето на трамвая към кв. „Лозенец“ да не бъде закривано. Второто е да бъде пусната отново линия номер 6. Исканията са напълно обосновани от необходимостта този квартал да има адекватен екологичен транспорт“, обясниха протестиращите.

Ако бъде закрито трасето на трамвай №6, това ще е четвъртото трасе, което се закрива по време на мандата на Йорданка Фандъкова. Другите закрити трамвайни линии са 2,9 и 19.

От СО и от общинският експертен съвет заедно с Направление „Архитектура и градоустройство“ в момента работят по два варианта за осигуряването на достъпност в района. Единият е да се запази трамвай №6 и запазване на съществуващия трамваен тунел при НДК. Тогава трамваи №1 и № 7 ще продължат да се движат по съществуващата рампа на тунела. Планира се да бъде изградено ново разклонение и нова изходяща рампа по бул. „Витоша“.

Другата възможност е трамваят да бъде заменен от тролей, който да се движи по бул. „Арсеналски“ към ж.к. „Гоце Делчев“ и ж.к. „Манастирски ливади“. Този вариант осигурява връзка на жилищните квартали с центъра и станции на метрото.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoshan/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4