Шведи искат да строят болница край Илиянци, до месеци започва работата по новия бул. „Рожен“

Шведи искат да строят болница край Илиянци, до месеци започва работата по новия бул. „Рожен“

Жители на столичния квартал „Илиянци“ се срещнаха с кмета на район „Надежда“ инж. Димитър Димов. Сбирката беше организирана по инициатива на Бранимира Велчева и местното население и беше на тема „Възможности за  обединяване/окрупняване на имоти в землището на кв. „Илиянци“ с цел реализация на бъдещи мащабни инвестиционни намерения.“ Повече от час продължи дискусията. Бяха обсъдени и други наболели проблеми, касаещи жителите на квартала. Получи се конструктивен диалог, разговорът беше полезен и за двете страни. Близо 50-60 души дойдоха в салона на Народно читалище „Отец Паисий 1930″.

В рамките на срещата бяха дискутирани и темите: “Стартиране на проекта за изграждане на локални платна на Северна скоростна тангента”, както и “Етап на проекта Регионално  Прединвестиционно проучване (РПИП) за водоснабдяване и канализация на територията на Столична община, в което район „Надежда“ предлага приоритетно кв. „Илиянци“ и кв. „Требич“ (ОП „Околна среда“ 2014-2020).

Инж. Димов запозна аудиторията с актуалната ситуация. Зарадва хората с новината, че Илиянци и Требич са кварталите с приоритет при изграждането на нов водопровод и канализация. Средствата по проекта идват от европейските фондове. Към района около Северната скоростна тангента има огромен инвеститорски интерес. Появил се кандидат с желание да закупи голям парцел, доста декари земя, шведска фирма пък иска да строи тук и болница…Проблем в тази насока обаче е, че имотите трябва да бъдат окрупнени, за да стават по-лесно сделките.

„Получи се конструктивен диалог, разговорът беше полезен и за двете страни. Хората разбират проблемите, които са не само в района ни, но касаят и цяла София. За територията на квартал Илиянци такива проблеми са с инфраструктурата и с ВиК. Подали сме го в регионалния РПИП. Надяваме се да бъде одобрен и от Европейската комисия и до 2023 г. да бъдат решени проблемите. Само хубави неща чакат жителите на Илиянци. Хората са си прави да изказват недоволство, че стават изключително бавно. И аз искам положителните неща да се случват по-бързо, но всичко е свързано с тежки процедури. Те отнемат доста време, заяви инж. Димов. – Интересът към квартала от страна на големи инвеститори е налице, но препоръката им е постигане на принципна договореност между собствениците в посока окрупняване на съседни имоти, предварително дискутиране на продажната цена и определяне на лице за контакт.

Обърнах внимание, че кв. „Илиянци“ и кв. „Требич“ са приоритетно подадени от район „Надежда“ при изготвянето на Регионално Прединвестиционно проучване (РПИП) за водоснабдяване и канализация на територията на Столична община(ОП „Околна среда“ 2014-2020) при изграждането на нов водопровод и канализация. Прецизирани са мерките, които съответстват на специфичните цели на ОПОС 2014 – 2020 г., и които ще бъдат предложени за съфинансиране от Европейските структурни и инвестиционни фондове. На тази база се разработват стратегически варианти, в които се идентифицират конкретни ВиК проекти за финасиране.

Информирах местната общественост, че стартът на трети етап на проекта „Северна скоростна тангента“, изграждане на локални платна, е предвиден за първата половина на април 2018 г. Разрешението за строеж вече е в сила и при подходящи атмосферни условия, дейностите започва своята реализация.
В хода на разговора бяха разгледани частни случаи, както и съществуващите проблеми с престоя на тежкотоварни камиони на територията на площада в кв. „Илиянци“. Екипът ми отново ще сезира ресорните институции в търсене на решение за този наболял проблем. Нерегламентираното паркиране върху тротоари пред 98 НУ „Св. Св. Кирил и Методий“ също ще бъде обект на последващ контрол. След сигнал за проблем с отводняването и като проведох оглед на терен на ул. „Хортензия“, съм разпоредил проверка на ресорните служители на район „Надежда“. В кратък срок очаквам предложения от екипа си за възможните мерки за справяне с този казус.

Проблемът с паркирането на тирове на площада ще се реши, когато се изгради новият бул. „Рожен“. Ние направихме доста подобрения по отношение на транспорта. Пуснахме автобусна линия №27. Не чух оплаквания по отношение на транспорта. Вижте, хубавите неща стават бавно. Лека-полека подобряваме всичко.“

„Срещата с инж. Димов беше ползотворна, защото бяха повдигнати доста въпроси, които са наболели за квартала. Благодаря на г-н кмета, че се отзова на нашата покана. Събраха се днес и доста хора, което значи, че те се вълнуват, интересуват, имат позиция. Това е най-важно в днешно време – да има гражданска позиция. Хубаво е, че има и обратна връзка. Т.е. – институциите ни излушват, казваме си проблемите и те ги решават. Кварталът е факт, чесе развива в посока „напред“. Личи си, че не сме забравени от районната администрация, хората знаят за нашите проблеми. Има доста хубави неща: ново училище, ремонт на читалището, нова детска площадка, коментира Бранимира Велчева, която инициира срещата. – Окрупняването на земите е все още в далечна перспектива според мен. Погледът на Столична община засега е насочен повече към южните квартали – там имаме вече молове, връзка с метрото, добре изградена инфраструктура. При нас нямаме засега даже изградена законна канализация. Транспортната комисия на СО не работи в наша посока. Спряха маршрутка №37, четири от спирките, които минават през Илиянци не са в“ухо“. Автобусите си спират точно на булеварда. Благодарение на митницата имаме и задръстване сутрин…Хубаво е, че ще бъде изграден бул. „Рожен“, защото това до голяма степен би облекчило трафика.“

„Наболелите въпроси на Илиянци се знаят от всички и не са от днес. Това са проблемите с Водоснабдяване и канализация, инфраструктурата, дейността на близката митница. Понеделник е нещо страшно. Целият поток от свогенското дефиле и от Нови Искър надолу минава оттук. Сутрин и вечер е направо ад. Тирове, коли…Един час ти трябва да стигнеш до завод „Васил Коларов“…Иначе това разстояние се изминава за 10 минути ходене пеша…“, беше мнението на друга жителка на квартала – Силвия Божидарова.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoshan/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4