БФС отговори на Любо Пенев, футболните хора били много засегнати от негова реплика на конгреса

БФС отговори на Любо Пенев, футболните хора били много засегнати от негова реплика на конгреса

Аматьорската футболна лига и Българският футболен съюз дадоха пресконференция в зала „Родина“ на Националния стадион „Васил Левски“.

В срещата с журналисти участие взеха президентът на Аматьорската футболна лига Румен Вълков и делегати от VIII редовен конгрес на БФС.

Основна тема на пресконференцията беше изминалият конгрес на БФС.

Изречението на Любослав Пенев „сред вас има делегати, които не са истински футболни хора“ е засегнало много представители на клубове. Те се обидили на кандидат-президента, но не само това е причината да не бъде избран на мястото на Борислав Михайлов и да загуби с огромна разлика – 36:463.

Присъстващите обясниха, че не е имало манипулации от страна на настоящето ръководство на централата преди и по време на форума на 16 февруари в столичен хотел, изборът е бил прозрачен и демократичен.

Всички те са били в различни комисии на конгреса.

Тема на коментар стана и предаването „Господари на ефира“ по Нова телевизия. Медията излъчи репортажи с обвинения, че право на глас са имали клубове фантоми (или такива без дейност), че е имало натиск към делегатите, че в крайна сметка конгресът е бил предрешен в полза на Михайлов и т.н.

Най-рязък беше Вихър Данчев, един от шефовете на столичния Академик.

Той дръпна дълго експозе, пропито с патос. „За хора като нас футболът е живот и животът е футбол. Такъв е и Боби Михайлов. Ние сме достолепни, възрастни хора, как може някой да ни притиска!? Може би не знаете, че Михайлов членува в една от най-влиятелните комисии на УЕФА, заяви Данчев. – Предполагам, че получава добри пари от там. Той спокойно можеше да си седи в Женева и да се чуди на кой мач да отиде в Западна Европа. Може и в България да идва, но стои тук. Как при това съотношение в гласовете може да се говори за манипулация? Кой може нас да ни манипулира.“

След това Данчев изтъкна качествата на Пенев като футболист, но напомни и за гафовете му – репликата за супата на връщане от Евро 1996, липсата на резултати в треньорската му кариера (ЦСКА, национален отбор най-вече), побоят в заведението „Окото“ в Горубляне над играчи от ЦСКА, и т.н.

Дочко Дочев от ОФК „Левски“ от град Левски призна, че е присъствал на предизборни срещи с Михайлов и Любослав Пенев. Той е доволен, че конгресът е минал без политически и футболни окраски в синьо или червено.

Пред журналистите застана и Румен Андонов, пернишка футболна легенда, дългогодишен капитан на местния Миньор и председател на Кракра 1919. Именно Кракра е един от клубовете, които според „Господари на ефира“ са били незаконно на конгреса в ролята си на „фантоми“.

Андонов обясни, че клубът има два детски отбора, които участват в турнири, а не в първенства на БФС. Така е от 2014 г. Поради финансови причини, а помощ не е дошла отникъде. Според Румен Вълков обаче клубът все пак развива дейност и е редовен член на централата. „И в други области на страната е така. В жестока демографска криза сме. Доста райони са направо обезлюдени. Принудени сме да правим компромиси и да се съобразяваме с обстоятелствата“, обясни Вълков.

Другите присъстващи на брифинга бяха Иван Нарлев от Силистра, Йордан Михайлов от популярния Чико Бунара (село Бяга) и Емил Алексиев от Въстаник (Войнеговци). Всичте те на свой ред категорично отхвърлиха обвиненията в манипулации.

Междувременно шефът на АФЛ Румен Вълков съобщи, че от новия сезон се планира намаляване размера на съдийските такси. „Това обаче не е все още съгласувано със Съдийската комисия. Естествено, че реферите ще бъдат против това решение, но…Обсъждаме и само по един съдия да ръководи срещите във форматите Футбол 7 и Футбол 9. По този начин клубовете ще спестят доста разходи“, отговори Вълков на въпрос, отправен му от „Витоша Нюз“.

„И да искат, и да не искат съдиите, каквото реши Изпълкомът на БФС – това е!“, изказа се и Нарлев.

 

Хората от АФЛ разказаха за проблемите си. Подчертаха, че ги решават не на маси, а в заседания и „апостолска дейност“. Според тях, съдийството в аматьорския футбол бележи израстване, а скандалите и побоищата не били толкова много, както в миналото.

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoshan/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4