Литекс не е ЦСКА, ЛУКойл не е Левски

Литекс не е ЦСКА, ЛУКойл не е Левски

Неочаквана демонстрация на лицемерие и къса памет от страна на „сините“ фенове е на път по особено ироничен начин да налее вода в мелницата на вечния враг. Макар същинската тема на спора между „Левски“ и ЦСКА в момента да е „Кой има по-малко морал“, то последните действия на левскарската общност определено работят в полза на „червените“. Или поне връщат баланса във везните на безпринципността.

Само преди година и половина значима част от „армейската“ публика реши да срути някои фундаменти на честта, а и на честната игра, и застана зад новосформирания футболен клуб „ЦСКА-София“, създаден след абсурдна процедура на обединение между „Чавдар“ (Етрополе) и „Литекс“ и преместване на ловчанлии в столицата с ново име. Ето че съвсем скоро след това агитката на „Левски“ е изправена пред аналогичен избор – да „припознае“ ли новия баскетболен суперпроект, или да продължи да милее за „автентичния“ клуб? Парадоксалното е, че отново е замесена петролна компания, този път най-голямата в България и една от най-големите в света – „ЛУКойл“.

Ако се съди по призивите на организираните запалянковци на „Левски“, изборът вече е направен. В разпространена в събота декларация от най-голямата фен структура – националния клуб на привържениците (НКП), наред с всички останали патетични слова се казва следното: „Отборът продължава десетилетната си традиция – нашият клуб, нашата емблема, нашият отбор.“

Това е, меко казано, любопитна позиция, която спокойно може да обогати спортния фолклор с нов рефрен по аналогия с отдавна популярния „Литекс“ не е ЦСКА“. При това неизбежната нова мантра „ЛУКойл“ не е „Левски“ е дваж по-вярна, тъй като в случая дори досегашният „Левски“ не беше „Левски“.

Клубът, с който в момента си партнира „ЛУКойл“, всъщност е „Левски 2014“, нямащ нищо общо с истинския баскетболен тим на „сините“. Той съществува и до ден днешен, но участва само в юношеските първенства на България, тъй като няма свой представителен състав. А причината за това е самият Константин Папазов, иначе извънредно чувствителна личност, наричан от някои „спасител“ на „Левски“. Същият Тити, който признава, че като малък бил от ЦСКА, но незнайно как внезапно получил просветление и приел „правата вяра“.

Папазов безспорно е допринесъл много за „синята“ идея. Тъкмо той като треньор изведе баскетболния „Левски“ до последната шампионска титла в клубната история – през 2014 г., с финансовия гръб на приближената до силния по това време Цветан Василев „Велдер груп“. Последвалият фалит на КТБ обаче доведе до рязък срив, предизвикал впоследствие драстично разминаване в позициите с клубния президент Юлия Боянова, и Папазов реши да поеме по нов път, като създаде свой собствен клуб – „Левски 2014“, основан през 2015 г.

Още тогава действията на Папазов разединиха „сините“ фенове и голяма част от тях спряха да ходят в зала „Универсиада“, знаейки, че там вече не играе техният любим отбор, а нов, изкуствено създаден, пришил си името „Левски“. Вероятно защото интересът към баскетбола в България е несравнимо по-слаб, отколкото към футбола, подмяната остана някак в миманса и не й бе обърнато толкова внимание, колкото на продължаващата вече втора година драма на ст. „Българска армия“. Но казусът всъщност е същият.

А след идването на мощния спонсор, новият „ГМО“ в българския спорт вече няма как да остане незабелязан. Особено след признанието на самия генерален директор на „ЛУКойл-България“ Валентин Златев, че компанията се преориентира от Правец към София единствено заради публиката на „Левски“.

„Това не е моят клуб. Това е „Левски 2014“ – обяви в прав текст треньорът на първия съперник в историята на „Левски ЛУКойл“ – „Берое“, и национален селекционер Любомир Минчев. – Аз съм играл в баскетболен клуб „Левски“. Надявам се ръководството на „ЛУКойл“ в бъдеще да постигне договорка с истинския баскетболен клуб „Левски“, защото иначе след време може да има подобни проблеми като във футбола с ЦСКА – да има няколко клуба. В последните няколко дни доста хора приписаха историята на „Левски“ върху „Левски 2014″, който е от две години и половина и няма нищо в историята си. Да се пришива история на този клуб не е правилно.“

Още тази събота предстои да се разбере колко хора ще застанат зад „Левски ЛУКойл“ – на 13 януари отборът посреща „Ямбол“ в 14-ия кръг на НБЛ. Няма никакво съмнение, че както немалка част от „червената“ публика се събира на „Българска армия“, така и някои от „сините“ ще ходят в „Универсиада“. В крайна сметка всеки има право да подкрепя когото прецени. Въпрос на достойнство и морал.

Текст: В. „Сега“


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoshan/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4