Ужас в Скопие! Тълпа нахлу в парламента, наби депутати! (ВИДЕО)

Ужас в Скопие! Тълпа нахлу в парламента, наби депутати! (ВИДЕО)

Кризата в Македония придоби размери на пълна дестабилизация. Избухнаха безредици и насилие след избора на Талат Джафери за шеф на парламента с 61 гласа – освен албански и на социалдемократите. Преди избора част от депутатите напуснаха залата в знак на протест.

“Джафери започна речта си на албански, което взриви протестиращите отвън. Те разкъсаха кордоните и нахлуха в парламента. Редица депутати и партийни ръководители са бити и окървавени.
Засега 8 пострадали са приети в болницата

Полицията се опита да въдвори ред, но беше прогонена. Няколкостотин души са окупирали сградата и държат народни избраници като заложници в пресцентъра.

От името на ЕС шведският посланик призова за спокойствие и преговори, но без успех. Обсъжда се щурм на спецчасти през нощта”, написа в личния си профил в социалната мрежа известния журналист Григор Лилов.

Има информация за няколко бити депутати от СДСМ заедно с лидера на Алианс за албанците д-р Зиедин Села. Окървавени са Зоран Заев, Дамян Манчевски, Максим Димитриевски, Оливер Спасовски, Петре Шилегов.

Навсякъде се чуват скандирания „Македония“, „Няма да ви се размине“, „Избори“, пеят се песни с обидно съдържание за албанците.