Вдовицата на Гунди: Новото име на „Герена“ ми звучи провинциално

Вдовицата на Гунди: Новото име на „Герена“ ми звучи провинциално

Величка Маркова-Аспарухова, съпруга на легендата Георги Аспарухов, коментира новото име на стадиона на Левски.

От съвсем скоро домът на „сините“ вече ще се нарича „Виваком Арена“ – „Георги Аспарухов“. Това решение е било взето, след като телекомът смени своя договор със „сините“. До миналия месец компанията беше генерален спонсор на клуба, но вече се води рекламодател. Най-големият при това в историята на българския футбол. Очаква се името на „Герена“ да бъде променено официално за първото домакинство с Локомотив (Горна Оряховица) на 25 февруари или най-късно за следващото с Ботев (Пловдив) на 18 март. Между тези две срещи играчите на Елин Топузаков имат домакинство с ЦСКА-София, което обаче ще се проведе на стадион „Васил Левски“.

„От една страна важното е, че се запазва и името на Георги, а не изчезва. От друга страна цялото това накуп ми звучи провинциално. Особено с тази дума на латиница. Но коя съм аз, че да давам мнение? Така или иначе хората ще си казват „Георги Аспарухов“ на стадиона. Защото утре ще дойде друг спонсор и ще стане „МТел Георги Аспарухов“, „Не знам какво Георги Аспарухов“. А Георги даде живота си за този отбор! Буквално даде живота си. Но като сменят името, нека поне осигурят пълна издръжка на Левски, заяви Маркова пред offnews.

-Да дават, но за друг Левски. Отбор от левскари. Отбор като този, който създаде Бобата Жечев. Знаете ли колко ругатни отнесе, че наложи Наско Сираков! Викаха на Наско „дърво“, аз също не го харесвах в началото.

Тогава живеехме с Бобата в една къща. Ходех на мачовете на Левски, после се прибирахме със съпругата му. Казвах: „Боба, заради Наско те освиркват по трибуните, какво ли не говорят“. Той ми отговори, че има много хляб в Сираков. И го наложи. Тогава вкара сред титулярите шестима юноши – Наско, Гиби, Краси Коев, Боби Михайлов, Кокала, Ники Илиев.

Заложи името си. Те обгоряха в битките и на следващата година станаха шампиони с Васил Методиев. И всички аплодираха Шпайдела. А не Бобата Жечев, който е истински левскар и заслужаваше. Защото Шпайдела беше левскар, колкото аз съм от Локомотив.  Ето такъв човек трябва на Левски – честен и смел.

От вас научих, сега приятелите ще ми подпалят телефона. Има луди левскари сред тях.  Иначе Левски преживя да се казва Витоша, така че…“