Разкриха тайни на библейския народ на Голиат

Разкриха тайни на библейския народ на Голиат

Кости от гробище може би ще разкрият тайните на библейския народ на гиганта Голиат, след проведените разкопки в Ашкелон,, в южната част на Израел, предадоха световните агенции.

Загадъчното племе на филистимците изчезна преди повече от две хилядолетия и половина и зад себе си остави много артефакти, но почти никакъв биологичен материал. С откритото гробище в библейския град Ашкелон с на 200 погребения тази празнина вече ще бъде запълнена. Сега археолозите от Харвардския и Бостънския университет ще могат да узнаят много повече за погребалните ритуали на филистимците и за начина им на живот.Това е първото открито гробище на този мореплавателски народ.

Изследователите провеждат ДНК тестове и радиовъглероден анализ на находките. Те ще помогнат да се изясни кои са били сънародниците на Голиат. Дали са дошли от Микена, както свидетелстват техните грънчарски изделия, украсени в черно и червено? Или са местно племе, дошло от пустинята или планините.

“Това, което е сигурно, е че те са били чужденци в този семитски регион, който се разпростира от крайбрежието на ивицата Газа до Тел Авив. Живели са по тези места между 1200 и 600-та година пр.Хр.”, изтъква Даниъл Мастър от Харвардския университет.

Филистимците са били горди мореплаватели и търговци. Те говорели индоевропейски език, не са практивували обрязване, и са консумирали свинско и кучешко месо. В историята те се прочуват чрез Библията с отрицателния си образ, изграден от техните врагове – израилтянитe.

Изображение: articlepro.eu

 

About Author