Почина Йордан Соколов

Почина бившият председател на Народното събрание и вътрешен министър Йордан Соколов. Той е роден на 18 януари 1933 г. в София. Баща му Георги Соколов е един от най-авторитетните юристи на България, функционер на Народната партия и апелативен съдия преди 1944 г. Соколов завършва право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

От 1958 г. той е адвокат и член на Адвокатския съвет за седем мандата. Става член на Изпълнителния комитет на Съюза на юристите в България и председател на неговата Комисия по законодателство. Съавтор е на монографиите “Адвокатска защита” и “Адвокатска защита в гражданския процес” и автор на редица статии на правна тематика.

В продължение на 10 години е лектор на курсове за младши адвокати. Награждаван е с Почетния знак на Съюза на юристите в България и на Адвокатската колегия.

Нов етап в кариерата му започва след промяната от 1989 г. През пролетта на 1990 година инициира създаването на Адвокатски клуб за демокрация, който става член на Федерацията на клубовете за демокрация, организация, съучредител на СДС.

Бе е зам.-председател на синята партия и лидер на парламентарната й група в най-силните й години.

През 2004 г. бе сред учредителите на ДСБ, но впоследствие напусна партията.

Поклонението пред тленните останки на председателя на 38-ото Народно събрание Йордан Соколов ще се състои на 28 февруари 2016 г. /неделя/ от 11.00 часа в зала „Света София” в сградата на Народното събрание на пл. “Княз Александър І ”№1.