Гонзо: Заради БФС сме с обиколка зад Лудогорец

Спортният директор на Левски Георги Иванов даде дълго интервю пред gong.bg, sportal.bg и bTV. В него той говори по всички актуални теми, свързани с отбора. Той отговори и на нападките на Венцеслав Стефанов към клуба, който обяви, че сините са толерирани от БФС. Гонзо говори и за критиките на Станимир Стоилов, Димитър Димитров-Херо и Илиян Стоянов.

ЗА АТАКИТЕ НА ВЕНЦИ СТЕФАНОВ

Интервюто на Венци Стефанов мога да го оприлича като комично. Може би трябва да играе в някоя комедия, а не да бъде футболен президент.

СЕЛЕКЦИЯТА

Смятам, че в цялата А група не са взети седем човека, а ние взехме толкова през зимата – период, който е много труден. През лятото започнахме да правим нов отбор. Живко Миланов си тръгна, защото имаше договор до декември и нямаше как да го спрем. Чета, че не сме задържали Живко Миланов, а преди това Аниете. При положение че новите им клубове им предлагат три-четири пъти повече пари, отколкото ние – как да ги задържим. С Гаджев и Белаид беше същото. Йордан Милиев ни бе временен вариант. А нападателите Курдов, Диаби, Махмудов и Китамбала не задоволиха треньорското ръководство. Ако Гаджев, Миланов и Белаид бяха останали, Левски нямаше да търси такава бройка играчи. А през лятото имахме 13 полеви футболисти и 6 юноши. След края на първенството вече ще направим максимум два-три трансфера и ще имаме готов отбор. Нямам притеснения, че през лятото пак трябва да правим отбор и да освобождаваме взетите сега. Но във футбола и в живота не знаеш какво ще се случи. Утре може да дойде нов треньор или директор, който да не иска тези играчи и те да си тръгнат. Смятам, че тези футболисти са добри и ще направят ядро. Оттук нататък вече само ще надграждаме.

ЧАКАНИЯТ НИГЕРИЕЦ

Офертата ни за нигерийския нападател е приета от неговия клуб, очаквам да подпишем договор с играча. Смятам, че тези дни, ако не се случи нещо непредвидено, ще имаме контракт и с футболиста. До няколко дни ще има развръзка. С неговото привличане селекцията ще бъде приключена. Смятам, че взехме добри футболисти, а и доста на брой. При това в зимния период, когато е доста трудно. Много от исканите играчи ни отказаха. Но едно е какво искаш, а съвсем друго какво можеш да вземеш и кой ще ти приеме условията. Нигериецът е гледан от нашите скаути на системата, която имаме. Футболистът има два мача за нигерийския национален отбор. Визитката му е впечатляваща. Смятаме, че ще е инвестиция за бъдещето. Не случайно Левски се е насочил към такива играчи – Менголо е на 22, Нар е на 21, Божидар Краев е на 18. Въпросният централен нападател, на когото ще запазя името му, защото трансферът може да не стане, докато няма подписан договор от двете страни – е на 20. Ние мислим за бъдещето, начертали сме план за една-две-три години, който следваме. Левски отдавна можеше да вземе нападател на 28-29 години и да запълним тази празнина, която медиите целенасочено търсехте, за да си направите сензации – за да можете да ме оплюете мен, но аз съм свикнал и това вече не ми прави впечатление. Смятам, че най-важно е да говорим за бъдеще и перспектива в Левски, а не за настоящия момент.

ЗА ВЕНЦИ ХРИСТОВ

Говорих с Венци Христов още в началото на годината, но той имаше договор с Риека. Веднага след като той го разтрогна, ние го взехме. Венци Христов е платил някаква сума на хърватите, за да стане свободен играч. Ако се бяхме намесили, щяха да ни искат трансферна сума. Ние работим с определен бюджет и имаме параметри, в които трябва да влезем. Не мога да ги надхвърля и с едно евро.

ЗА МЛАДИТЕ В ОТБОРА

Смятам, че трябва да дадем шанс на тези млади момчета. И най-вече на Димитър Шейтанов, който се представя добре за 16-годишно момче. Затова се отказахме от пробите на конгоанеца от Верея. Съжалявам, че Деян Иванов е контузен и няма да може да бъде конкуренция на Лукин, Александър Александров и Карнер. На всяка друга позиция имаме млади играчи. Имаме потенциал – играчи на възраст от 18 до 22 години, които ще ни дават спокойствие за няколко години напред. И ще имаме възможност за трансферна политика, която включва и продажба на играчи. Защото, като вземеш футболист на 28 години, можеш само да му даваш заплата и да очакваш резултати, но не и евентуална негова продажба.

ЗА НАПРЕЖЕНИЕТО В КЛУБА

В самия клуб няма напрежение – между треньори, футболисти, ръководство – всичко е спокойно. Между мен и Стойчо Стоев отношенията са перфектни от първия ден. Аз няма как да имам проблеми с треньора, независимо как се казва. Всички футболисти, които взимаме, са съгласувани с него. Напълно нормално е той да има моето уважение. А защо отвън остава впечатление за напрежение между нас – защото вие, журналистите, го притискахте с постоянните питания за таран. И точно затова казах, че няма да взимаме нападател – за да ни оставите да работим на спокойствие, за да вземем точните хора. Имахме 3-4 варианта, които в последния момент клубовете им не пуснаха. Имаше и такива, които не искат да чуят за България. Този процес не е лесен. А и говорим за играчи, които трябва да свършат работа на Левски, а не на Видима-Раковски, без да обиждам този клуб. Трябва да вземем играчи, които да вдигнат нивото, защото феновете и журналистите сте доста критични. И ние трябва да задоволим очакванията.
Не съм длъжен да ви казвам всичко на вас и да знаете какво правим – говоря за Венци Христов и нигериеца. Преди това казах, че няма да взимаме таран, за да може малко напрежението да падне от треньора, а и от нас, ръководството. Защото всеки ден по медиите излизаха някакви футболисти, които даже не сме чували като имена.

ЗА МИГЕЛ БЕДОЯ

На Бедоя договор му е предложен още преди месец. Оставили сме нещата за след като се приберем в София. Тогава ще преговаряме по условията. Това се отнася и за братята Цоневи. При тях проблемът не е за пари. Те не са удовлетворени от статуса си в Левски – искат повече игрово време. И затова още не желаят да влязат в конкретни разговори за контракти.

БИТКАТА ЗА ТИТЛАТА И ЛУДОГОРЕЦ

Ще се борим за титлата, но вече става все по-трудно. Щеше да е трудно дори ако бяхме с равни точки с Лудогорец, а сега вече са 5 в тяхна полза. Въпреки това ще се борим, докато имаме възможност. Но това, което се случи с точките, е катастрофа не само за Левски, а за българския футбол – шампионът на 80 процента е предвещан служебно в канцеларии и стаички, а не на терена. Това не е нормално, а Левски има най-малка вина. Това, че Стойчо Стоилов е извадил отбора – какво сме виновни? Накрая станахме и най-потърпевши. Ние направихме чудеса от храброст да бъдем с равни точки с Лудогорец. Даже 3-4 кръга преди края на есенния дял водехме с 6 точки на доста по-скъпата им селекция. Разградчани имаха и много по-обигран отбор. Явно е модерно да плюеш Левски, да плюеш Гонзо и Иво Тонев. Тогава явно ставаш известен или пък се четат сайтове и вестници, гледат се телевизии. В много случаи в България крадецът вика дръжте крадеца. Не съм изненадан, че БФС не сключи арбитражно споразумение с нас. Защото, ако Левски спечели в Лозана, това означава, че целият футболен съюз трябва да си подаде оставката и да се разпусне. Колкото до Лудогорец – още от лятото те са с една обиколка пред всички в България. На базата на характер, мотивация, традиция и фенове направихме така, че изравнихме обиколката изоставане от тях и вече почти тичахме в еднакво темпо. Но в един момент се намеси БФС и сега пак сме с една обиколка назад. Чисто игрово и като футболисти Лудогорец има много добър отбор. Това всеки може да го каже.

ЗА КРИТИКАТА ОТ СТОИЛОВ
ЗА МНОГОТО ТРАНСФЕРИ

Правим много трансфери, защото в Левски имаше недостиг на играчи. Можехте да ги проверите по списък. При положение че си тръгнат 6, ти трябва да вземеш толкова, за да може поне да запълниш бройката. През лятото нещата ще влязат в друг път. Вече готвим отбор за евротурнирите. Станимир Стоилов винаги е бил близо до Левски. Имах разговор с него на 16 януари, за да привлечем футболист, който беше при него.

ЗА ДИМИТЪР ДИМИТРОВ-ХЕРО

Мина една година вече от случката с него. Сега виждам, че пак се изявява по някакъв начин. Явно иска хората да не го забравят – не че искам да го обидя. Пак говори, че десет футболисти щял да вземе. Защо сега не ги вземе в Иртиш тези десет състезатели, които имат договори за шест месеца, а искаше да ги доведе в Левски? Това е изключително трудно да го направиш, защото всеки клуб има нужда от футболисти. Другото нещо е, че трябва да освободиш своите, за да вземеш 10 нови. Всеки си говори празни приказки в България, без да знае ситуацията, без да е вътре в нещата. Затова ви обяснявам на вас, а оттам и хората да разберат Левски в какво положение е и защо има тази политика и прави тези трансфери.

ЗА ИЛИЯН СТОЯНОВ

Илиян Стоянов никога не е бил фактор, не е и няма да бъде – нито в Левски, а най-малкото за мен, за да му отговарям. Някакви хора, които са забравени – няма смисъл да ги коментирам. Нека там се изявяват във Фейсбук.

ЗА ВЛАДИМИР ГАДЖЕВ

Миналата година ситуацията беше различна. Тогава имахме недостиг на играчи и с привличането на Живко Миланов и Гаджев горе-долу затворихме позиции, на които ни трябваха футболисти. В момента взехме Бурабия, имаме и Бедоя. И място за Гаджев няма, той няма къде да играе. Ако чисто човешки гледаме – ние трябва да му помогнем. Ако го правим чисто професионално – Левски в момента няма нужда от Гаджев. Засега няма как да бъде привлечен от нас. Казвам го най-отговорно и честно, независимо колко уважавам и ценя Гаджев от дългите години, в които съм работил с него.

ЗА ПРИКАЗКИТЕ ЗА ПОЛИТИЧЕСКИ НАТИСК

За Венци Стефанов ви обясних, че трябва да говори в някоя комедия, а не пред вас, журналистите. В България всеки си говори каквото си поиска. Лошото е, че не можеш да търсиш отговорност за думите на един човек, защото в Европа хората си търсят правата в съда. А тук е безсмислено да правиш такива неща и просто не им обръщаш внимание. Нормално е да ни дразнят. Но аз вече питах – Гриша Ганчев ли е политикът, който изкара Литекс от мача?

НАПАДКИТЕ КЪМ НЕГО

Дали ми е идвало да си тръгна след атаки – не. Но ме е демотивирало. Ще ви направя едно сравнение – преди да отида в Черно море, във Варна имаше негативно отношение към мен и Левски. Работих година и половина там, а сега, като отида, хората стават на крака и ми скандират името. А в Левски работя от сутрин до вечер и правя нещата без пари – така бе миналата година. Сега от лятото правим нещо ново, на първо място сме с Лудогорец, с който не можем да се конкурираме финансово, а всеки изказва негативно мнение. Това ме демотивира, прави ме да бъда нервен и ядосан. И не на тях, а на себе си, че стоя в клуба. Аз тук си дадох здравето – имам нерви, не мога да спя. Но съм разбрал, че българите не обичат хората, които искат да оправят нещата. А да ги потопят, за да бъдат като тях.

Categories: Футбол