Чакат ни нови задръствания заради метрото

В края на март софийският бул. “Патриарх Евтимий” ще бъде затворен за движение за около година и половина заради строителството на 2 метростанции от третата линия.

През това време движението по бул. “В. Левски” между “Граф Игнатиев” и тунела при НДК ще е двупосочно.

В двете посоки ще е и движението в тунела. Трамваите по линия 6 няма да се спират, а ще се измести временно трасето, каза шефът на СОС Елен Герджиков. Той определи като заблуда твърденията, че общината ще спира линията. Ставало дума само за обслужването на 3 спирки. Трамваите с №6 временно ще се движат по маршрута на трамваите 1 и 7.

За живеещите по бул. “Арсеналски”, които временно ще останат без трамвай, се обмисляло пускането на автобус с маршрут от басейна “Спартак”, хотел “Хемус”, бул. “Е. и Хр. Георгиеви”, бул. “В. Левски” до Южния парк, каза зам.-кметът по транспорта Любомир Христов.

На среща на районните кметове на “Лозенец” и “Триадица” с домоуправители е била разяснена новата организация на движение и те проявили разбиране, обясни зам.-председателят на СОС Николай Стойнев.

Герджиков обясни, че при реконструкцията на кръстовището “Петте кьошета” ще се търси трайно решение на проблема с транспортното обслужване. Идеите ще се обсъдят с гражданите. От “Спаси София” днес подготвят протест срещу спирането на трамвай 6. За запазване на линията доклад в СОС внасят и общински съветници от АБВ.

Яснота за разширението на зелената зона пък щяло да има след 4-5 месеца. Герджиков обясни, че сред исканията на гражданите са улици в “Оборище” да станат от зелена синя зона. Синя зона искали и по бул. “Скобелев” заради местенето на Районния съд във военното НДК. Живеещи около Южния парк пък искали зоните да работят и през уикенда.