Допингирани каратисти получиха почести

Допингирани каратисти получиха почести

Ако съществуваше приз за най-нелепо решение, българската карате и киокушин федерация (БККФ) най-вероятно щеше да го спечели убедително, след като награди за “високи спортни постижения” двама свои състезатели, уличени в употреба на допинг.

От БККФ обявиха, че на 16 януари на церемония в курорта “Св. Св. Константин и Елена” са почели “най-заслужилите спортисти и треньори в ударното бойно изкуство”. Раздадени са плакети и сертификати на “26 талантливи български спортисти, прославили най-твърдия стил в карате”.

“Най-високо признание – “заслужил майстор на спорта”, получиха Станислава Бойчева, която се класира на I място на световното първенство в Хабаровск, Русия, и на II място на европейското първенство в Берлин, Германия, и Деян Братков и Христо Георгиев, завършили на III място на световното първенство в Хабаровск, Русия”, се казва в съобщението на БККФ.

Само два дни по-рано – на 14 януари, обаче бяха официално оповестени резултатите от взетите общо 56 допинг проби на световното в Хабаровск. Двама от получилите “най-високото признание” на БККФ – световната шампионка Станислава Бойчева (кат. 55 кг) и бронзовият медалист Христо Георгиев (кат. над 95 кг), са сред шестимата състезатели с положителни резултати. Бойчева – за метенолон, а Георгиев – за нандролон и норандростерон. Медалите им са отнети, а самите каратисти са лишени от състезателни права за по 2 г. Въпреки това БККФ им пожелава: “Нека продължават да прославят България и през 2016 г. и да подобряват спортните си постижения”.

Като оставим настрана факта, че у нас отдавна няма звания “заслужил майстор на спорта” и “майстор на спорта”, буди недоумение защо БККФ грубо пренебрегва антидопинговите правила. От спортното министерство вчера заявиха, че на първо място за тях е борбата с допинга и нечестната игра в спорта, затова няма как да толерират подобно награждаване. На телефона на БККФ, чието седалище е във Варна, вчера цял ден не отговаряше никой.

снимка: chernomore.bg

Делян КЮЧУКОВ, вестник „Сега”

About Author