Лютви Местан призна: Стъпих върху руска мина

Мога да говоря, мога да мълча, мога и да нося на бой. В последните дни върху мен се стовариха много епитети. Бях определен като собственик на електроцентрали, ресторанти, ферми, предател, изменник, шпионин, измамник, мошеник, женкар, предател на националните интереси, ислямист. Така започна пресконференцията си бившият лидер на ДПС Лютви Местан. „Нека е ясно, че тази епитетна война бе подкрепена не заради друго, а заради водената от мен политика като досегашен председател на ДПС. Аз се опитвах да спра да се говори за образа на ДПС като проруска олигархична пария и да я позиционирам в полето на евроатлантическите и ценности. Това е характеристиката на водената от мен политика в тези близо 3 години”, каза Местан.

Местан посочи, че се скрил в турското посолство, защото му свалили охраната. Той имал планирана среща с турския посланик, но буквално минути преди това разбрал, че му е свалена охраната. Обадил се в посолството, за да му пратят кола. Това била причината и да се задържи там по-дълго. Това обяви Лютви Местан по време на пресконференцията си. При първото питане на журналистите към него по същия въпрос той отговори, че трябвало да защити сигурността си. На 26 декември Местан обяви на импровизирана пресконференция в Момчилград: “Много кратко време бях в турското посолство, причините ще ги коментираме друг път, сега само ще кажа, че изконно право на всеки български политик е да осигури собствената си сигурност”.

“Оставам в политиката. Аз мога да бъда изключен от партията, но не мога да бъда изключен от идеите си. Не приемам нито начина, особено мотивите, с които бях отстранен. Бях политически екзекутиран ритуално, в най-ярките образци на тоталитаризма, без право на последна дума. Не бях допуснат на заседанието. Попитах тогавашния заместник-председател Рушен Риза дали ще имам достъп. Беше ясно, че няма да имам достъп още при определянето на мястото на екзекуцията – сараите”, каза още Местан.

„Декларацията ми не е гаф. Тя е написана в една от стаите на НС. Там има достатъчно много колеги, включително и представители на сегашната тричленка, която управлява ДПС”. Местан призова декларацията да бъде прочетена отново, а текстът ѝ – анализиран.„Всички ръкопляскаха по съвест. Не знам обаче дали по съвест гласуваха изключването ми заради тази декларация. Аз не им се сърдя. Отдавна съм им простил. Просто не искам да бъда на тяхно място”, добави Местан.

След като разбрал за свалената охрана, Местан се обадил на президента Росен Плевнелиев, който му казал, че не знае и щял да му даде отговор на следващия ден. „Чрез важен посредник на 22 декември ме бе съобщено, че оставката ми се чака до края на деня. В Кърджали никой не ми каза, че ми е поискана оставката. После имаше ново ултимативно обаждане чрез посредник. Искаше се да си призная за грешката с декларация. Да призная правотата на критиката и доброволно да се оттегля. Да подам оставка за това че съм водил правилна политика – не е възможно. Тук става въпрос за проблем, който засяга не само честта ми, а проблем и за сигурността ми. Моят проблем не е за утрешния ден, а същата нощ. Имаше ли проблем за моята безопасност? След това организирах излизането ми от посолството и два дни спах при познати”, разказа още Местан.

 

Какво ви заплашва, защо се скрихте в турското посолство? Какво застрашаваше сигурността ви? На този въпрос от началото до края на пресконференцията не можа да отговори бившият лидер на ДПС Лютви Местан. Не ме карайте да влизам в конкретика, вече ви изредих хронологията, свалиха ми охраната и това съвпадна с махането ми от поста, посочи Местан. Защо бяхте там със съпругата си? Това беше вечеря, след което останахме два дена на сигурно място, посочи той.

Другите въпроси, които журналисти му зададоха, но не получиха отговор бяха: Каква е стратегическата ви дълбочина? Имали ли сте среща Борисов-Давутоглу и вие?

Журналистка директно обвини Местан, че разделя българските мюсюлмани и се опитва да скара Турция и България, а също така, че вкарва разделение и конфликт сред българските мюсюлмани и разцепва ДПС.

Каква е цената на вашето оставане в политиката?, попита още журналистката, но питането не получи отговор.

Изкарвате ме женкар, който прави оргии, успя да се оправдае Местан и нарече медиите бухалки. “Нямате право да обиждате журналистите, че са бухалки”, възмутиха се репортерите.

Гордея се със семейството ми, защото и Ширин, и децата ми сме пример за светско поведение. Не е удачно да бъда обвинен във фундаментализъм, посочи Местан.