Плащаме поне 200 лева за безплатното държавно училище

Плащаме поне 200 лева за безплатното държавно училище

Анета ПЕТКОВА, вестник “Труд”

Милиони левове се източват всяка учебна година от родителите за уж безплатното държавно и задължително образование. Не става дума за частните уроци, а за таксите, които всички училища и детски градини събират за каквото им хрумне. „Чувстваш се като пълен идиот, ако не дадеш пари за поредното хрумване на училището. Да не говорим, че и училищното настоятелство, което уж представлява нас, и то се чувства длъжно да събира средства за нещо“, казва родител на третокласник. В социалните форуми също е пълно с коментари за поредните такси, които учебните заведения вече събират след първите родителски срещи.

Бяхме изненадани малко преди 15 септември, че трябва да боядисваме класната стая и да съберем пари за боя, коментира Елка Иванова, чиято дъщеря е пети клас в столично училище. Майките и татковците нямали нищо против да участват в училищния живот, но подобни искания били чист „рекет“.

Основната сума, която се взeма в софийските училища, е 50 лева на дете в начален курс. Парите са за тонер, хартия, вода и „дребни ремонти“. Обикновено инициативата идва от родителския актив след подсещане от класната ръководителка. Достатъчно е да й зададете невинния въпрос: „От какво имате нужда?“ По решение на родителите от класа се прави каса за посрещане на рождени дни, за празници, за допълнителни кръжоци и т.н. Отделно семейства дават пари за частни занимални. Въпреки че има гарантирано целодневно обучение, местата за полуинтернатните групи следобед не достигат, а и родителите предпочитат да се „застраховат“ в частния курс.

В повечето случаи той се води от учителите в същото училище. Занималните са между 180 и 200 лева на месец. Отделно всяка седмица родителите доплащат за купоните за стол – към 17 лева, или кетъринг от 80 лева на месец за занималнята, както е за децата от 18-о училище в столицата например.

Съвсем отделно, но абсолютно задължително перо, е това за допълнителните помагала. Те варират от 125 лева на ученик като в 119-о училище до 20 лева. В част от учебните заведения се събират застраховки от по 25 лева, както и пари за униформи. Не е възможно да няма помагала към учебниците, защото по сегашните е невъзможно да се преподава, коментира учител. В някои от учебните заведения има направени частични ремонти, но тази година парите не са стигнали за освежаване на класните стаи, а фирми искали за цикленето на паркет по 2000 лева на класна стая. Ето защо учителите разчитали на семействата, които искат да подпомогнат създаването на по-голям уют в стаите на децата. Ако имаш родител със строителна фирма, е най-лесно, казват педагози.

В някои училища се събират пари и по решение на настоятелствата – с тях се финансират допълнителни охранители, лекарства за кабинета с медицинските сестри и някои „дребни“ проекти на училището.

Към сумата за безплатното държавно образование влизат и парите за зелените и белите училища. Те са между 200 до 350 лева и са за по 5 дни. Участието е доброволно, но е ясно, че не е приятно, ако детето не участва. Учителките имат интерес да включват децата, защото, освен че пътуват без пари с тях и получават целодневно хранене, обикновено вземат и дневни от туристическата агенция – в масовия случай 30 лева.

В част от учебните заведения решенията за допълнителното финансово подпомагане на държавното образование се вземат само от родителите в съответния клас. Те събират средствата в специална банкова сметка, правят се отчети и учителят само се информира.

Минимум 200 лева са задължителните допълнителни разходи за по-малките ученици, които иска училището, пресметнаха родителите. За по-големите има плащания за допълнителните кръжоци и часовете по задължителна подготовка. Там, където има учители от чужбина, се събират пари за плащането на квартирите им. Голяма част от плащанията са безотчетни.

About Author