Руски военен самолет два пъти прелетя над България

На 7 септември руски самолет „Илюшин” е прелетял над България на път за Сирия, потвърди днес Министерството на външните работи, съобщава bTV. Става дума не за военна машина, а за пътнически самолет. По документи самолетът е превозвал дипломати. Той е прелетял над българското въздушно пространство както на отиване, така и на връщане от Сирия.

„Руската страна декларира като цел на полета превоз на персонал на дипломатическа мисия. МВнР няма основание за отказ и съгласувано с останалите компетентни институции издава разрешението”, съобщиха от МВнР в официално съобщение.

„Полетът от 7 септември не е свързан с отказаните разрешения за прелитания в българското въздушно пространство на руски военно-транспортни въздухоплавателни средства по маршрут от Руската федерация до Сирия”, уверяват от ведомството.

Говорителят на руския президент обвини Брюксел и Вашингтон за затварянето на въздушното пространство. Междувременно продължава полемиката около поискания от Русия въздушен коридор към Сирия, за който Москва твърди, че ще бъде използван за полети с хуманитарна цел. След вчерашния отказ на страната ни да отвори въздушното пространство над България за руски самолети, стана ясно, че Иран е дал разрешение за полети над негова територия.

Снимка: Flightradar24.com