Представяме ви Екатерина Атанасова

Една от най-големите звезди в джагите след поредните й грандиозни успехи на международно ниво … по някаква случайност и по никаква закономерност тя е българка… голяма българка. В течение на интервюто тя даде и най-хубавото определение за аматьорския спорт, което сме срещали –„Аматьорският спорт пази духа на забавлението, на удоволствието от това, че дейността, която се практикува, не е „задължителна“, а „избирателна“. Това го прави истински красив, желан. Прави го съзнателна част от свободното време на човек, който се оставя на това, което обича“.
Тя определено е човек, от който можем да се поучим – независимо дали става въпрос за спорт или като цяло – визията и стремежите й се разкриват чрез нейните девизи –  „Всяко нещо има и хубави страни – бъди позитивна“ ; „Не се предавай – ще се справиш с всичко!“  … и тя просто го прави.

Дами и господа, представяме ви Екатерина Атанасова!

ekaterinaatanasova

Здравейте Екатерина, поздравления за големите успехи в личен, отборен и национален план на наскоро завършилите джаги серии „Гарландо“. Вие станахте световна шампионка при жените, станахте трета при двойките, водите в световната ранглиста за единици и двойки, спечелихте европейската клубна титла, а България заема 4-то място сред най-силните отбори в света на джагите… Вие сте и основател и лидер на един от най-силните клубове в България, а и реклама за спорта като цяло…

Здравейте! Благодаря за представянето – сякаш съм звезда!

Коя от противничката ви затрудни най-много по пътя към златото – Рамона Зиигенталер, Мелиса Диас, Екатерина Трипотен, Сузана Филон, Благовеста Герова, Синди Мозер. Какво мислите за играта на сънародничката ви Благовеста Герова и на съперничката ви на финала и съотборник в клубния ви тим – Синди Мозер?

Най-трудно ми беше с Катето Трипотен от Русия. До последно играта вървеше гол за гол и аз успях да реализирам решаващо положение в последната финална точка в тайбрека. Вести е уникален талант – завършила е НСА и като истински спортист има страхотна нагласа за играта. Винаги играе с желание и се стреми към усъвършенстване. Има невероятен хъс за победа, не подценява противниците си и за мен е един „истински състезател“
Предстои ни да играем заедно на Световните серии на Леонхарт, където миналата година взехме бронза в категорията по двойки. Дано се представим подобаващо и този сезон!

Синди Мозер никога не се предава! Тя е изключителен боец, една от малкото представителки на нашия пол, която има такава бързина и точност. Има много добра база за тренировки, както и опитни треньори. Изискваше се огромно желание за победа, концентрация и вяра в успеха от моя страна, за да успея да я бия. Беше много трудно! Тя е невероятен състезател и мой предпочитан партньор за двойките в отбора на Берлин!

ekaterinaatanasova2
Има ли закачки и психологически номера, които вървят по време на едно такова мащабно международно състезание. Как се настройвате психически и физически, за да покажете качествата си на максимум?

О, това е много трудно да се обясни с няколко изречения. Човек трябва да познава себе си, състоянието в което е, противниците си, да изгради правилната нагласа за победа, спрямо това срещу кого ще играе.
Психологически номера винаги има – има и полупозволени действия, които не са регламентирани ясно в правилника и състезателите използват, за да разсеят противника. Има нарушения, които се правят регулярно, когато мачовете се аутореферират (без съдия до масата – той се вика при възникване на проблем или спорна ситуация) – като пресрочване на времето за стрелба, умишленото удряне по-силно на масата и т.н.
Задължително е един състезател да е физически подготвен. Понякога, за да успееш да стигнеш до финала е необходимо да играеш мач след мач, кой от кой по-тежки и то в продължение на часове. Трябва да си натрениран и готов за такава ситуация, за да може да не влияе негативно върху самата игра.
Психологически подготовката включва много елементи – от изграждане на правилна нагласа, до осигуряване на нужната почивка и релакс. Необходимо е състезателят да е в унисон със себе си, да познава залата, противниците си – да се чувства като у дома си. За целта – той трябва да предприеме набор от действия, с които да постигне този ефект преди състезанието, за да може да се чувства като „на свой терен“. Затова, за мен е важно винаги да прекарам време в залата, в която ще играя, преди да стартира състезанието. Така аз знам кое е бойното поле и как се чувствам там. Мога да се адаптирам по-бързо и не губя време и енергия /които ще ми трябват в играта/ за запознаване и изследване на обстановката около мен. Това е само малък пример за нещата, които правя преди състезание, за да си осигуря правилната психологическа нагласа, нагласата за игра до края и победа!

Можете да прочетете цялото интервю в сайта на Сдружение Фуутура