Истински спортни страсти от истински спортисти

Ден преди да настъпи 1 юни – денят на детето – над 20 аматъорски спортисти участваха във Фуутура турнирите по тенис и тенис на маса в София – практикувайки единствената дейност, която съчетава поддържане на младежко физическо състояние и изчистено (по детски) ментално състояние – спортът! А редовното практикуване на аматъорски спорт води до отлични физически и ментални резултати, води до създаване на една алтернативна (на сивото ежедневие) социална среда, води до удовлетворение от играта, от победата – две толкова отличителни характеристики на всяко дете! Отлични примери за подражание в това отношение са двама от най-редовните участници въш Фуутура и други от аматъорските турнири в София и България – Георги Тодоров и Петър Тодоров – съответно по тенис и тенис на маса. Освен съвпадението във фамилните им имена – те си приличат и по отношението им към спорта и победата, по възраст (над 50 години), по спортменския дух и приятелското отношение, което създават към всички – макар и да са повече от безкомпромисни с ракета в ръка… Същото важи и за най-колоритния тенисист сред аматъорите – Тихомир Желев, един от най-добрите и коректни тенисисти Цветомир Ценков, както и колегата им на маса – Ивайло Гинчев, които имат да гонят горе-споменатите само по години…

В този смисъл е крайно време да спре да се третира спорта като занимание за безпросветни и безпътни или пък като прахосване на време (в тичане след 1 топка например), а да се издигне още повече в ангажимента на дървавата и всички спортни организации и клубове като училище за развитие на таланти, но всъщност и за много повече – за развитие на силни личности, успешни граждани, екипни играчи, стойностни хора. Защото спорът учи, спортът възпитава, спортът сплотява, спортът преодолява различия, спорът сдобрява, спортът мотивира, спортът изгражда характери – тоест това е най-прекият път към това да си номер 1 – не само на терена и в залата… А това да си спортист-аматъор неизбежно започва да звучи все по-смислено – особено при деградиращата пряка конкуренция на професионалния спорт в България и като цяло. Защо ли? – просто защото при аматъорите никой не говори за черно тото и уговорени мачове, симулативна игра, умопомрачаващи премии, допинг, расизъм, гел и татуси (с изключение на футбола). Така за амтъорите остава свободен пътя и неизбежно изпъкват и се проявяват най-висшите ценности на съревнованието и стремежа към развитие, усъвършенстване, победа.
Всички вече споменати спортисти-аматъори бяха в основата и на Фуутура турнирите през изминалия уикенд. Първо в неделната сутрин започна третия пролетен тенис турнир, който освен с втората поредна шампионската титла на Тихомир Желев, ще се запомни и с поредните отличия за Георги Тодоров (финалист) и Цветомир Ценков (3-о място) и с пробива на дебютанта Георги Димитров до полуфинала.

Традиционно в неделния късен следобед започна и съревнованието около тенис масите в турнира Table Tennis Weekend Series, организиран от Фуутура и Gamemasters в една от най-добрите игрални зали – Академията. Изненади не липсваха и този път – в лицето на Константин Костов, който завоюва първия медал, оставайки трети след вицешампиона Ивайло Гинчев и шампиона (за втори пореден турнир) Петър Тодоров. Играчите вече се настройват за финалния турнир на 14.06, по време на който ще се излъчи и супер-шампиона, а интригата около първата осмица се заплита все повече!

1012939_10205727753408939_3597429859825517767_n